Uitvaart regelen

Het Vailliantfonds

Is een gouden tand op te vragen na crematie? Het korte antwoord is: nee, dat is niet mogelijk. Als nabestaanden is het uiteraard wel altijd mogelijk sieraden voor crematie te verwijderen en zelf te bewaren.

Organiseren

Na een crematie blijft er niet alleen as over. In het menselijk lichaam zijn met regelmaat allerlei soorten metalen te vinden. Denk daarbij aan een kunstheup, een metalen plaatje dat ooit gebruikt is om een botbreuk te repareren of een vulling van een kies. Nabestaanden kunnen er ook bewust voor kiezen een trouwring of andere sieraden om te laten.

Uit de as gezeefd

Naast het chirurgisch staal en eventueel edelmetaal blijft er na de crematie ook metaal dat aan de uitvaartkist zat over. Kleine spijkertjes of metalen handvaten bijvoorbeeld. Deze worden met een magneet uit de as gehaald. Door de hitte van de crematieoven smelten zelfs edelmetalen, hier blijft slechts een klein bolletje van over. Edelmetalen zijn niet magnetisch en worden daarom uit de as gezeefd.

Metalen voor goede doelen

Alle soorten metalen die overblijven na crematie worden verzamelt voor het Valliantfonds. Deze onafhankelijke stichting bestaat ruim dertig jaar en is opgericht door de Nederlandse branchevereniging voor crematoria (LVC). De opbrengst van de verkoop van de metalen gebruikt de stichting om diverse goede doelen en sociaal-maatschappelijke projecten te ondersteunen. Alle crematoria in Nederland aangesloten bij de branchevereniging werken hieraan mee.

 

TIP | Denk goed na over sieraden
Als nabestaanden is het altijd mogelijk sieraden voor crematie te verwijderen en zelf te bewaren. Na crematie is het niet meer mogelijk sieraden terug te vragen. Prothesen die permanent vastzitten aan het lichaam zoals een kunstheup, gouden tand of metalen botpin worden niet door het crematorium van het lichaam verwijderd en zullen altijd mee de crematieoven ingaan. Het is dus in geen geval mogelijk bijvoorbeeld een gouden tand of prothese op te vragen. Dergelijke edelmetalen zijn conform de algemene voorwaarden dus niet opeisbaar na crematie.

> Hier lees je meer over cremeren en het crematie proces.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij Monuta Memoriam?

Neem dan contact met ons op